LATIHAN

 
Pengajaran dan pembelajaran matematik melibatkan kefahaman konsep dan penguasaan kemahiran (NCTM, 1989; Cockroft, 1982; Skemp, 1987; Souviney, 1990; Nik Azis, 1992). Oleh yang demikian, penguasaan pelajar terhadap matematik tidak hanya bergantung kepada kefahaman konsep semata-mata. Latihan yang mencukupi perlu dilakukan dari masa ke semasa sehingga semua kemahiran dalam sesuatu tajuk benar-benar telah dikuasai sepenuhnya (D' Augustine, 1973).

Apabila bercakap tentang latihan dalam matematik, ramai yang beranggapan bahawa latihan tersebut hanyalah latihan bertulis sahaja. Sedangkan latihan untuk tujuan penguasaan kemahiran boleh dalam berbagai bentuk, sama ada secara tulisan, lisan, permainan dan simulasi atau dalam bentuk projek. Walau bagaimanapun latihan tersebut seharusnya:
 • Jelas dan jitu
 • Merangkumi semua kemahiran atau isi pelajaran dalam sesuatu topik.
 • Menguji kefahaman konsep dan penguasaan kemahiran
 • Pelbagai bentuk atau variasi
 • Berkesinambungan dan saling lengkap melengkapi
 • Pelbagai aras kesukaran
 • Termasuk aktiviti pengukuhan dan pengayaan
 • Pengabungjalinan dengan topik dan subjek lain
 • Sama ada 'self-scoring' atau 'easily scored'
  Latihan dalam matematik tidak hanya diperolehi dari buku teks atau buku kerja, malah ia boleh didapati di mana-mana sahaja dalam aktiviti kehidupan seharian (Flansburg, 1994). Oleh yang demikian, perancangan dan penyediaan soalan latihan hendaklah melibatkan pelbagai situasi dan merangkumi segala aktiviti kehidupan seharian. Tentu sekali, bentuk soalannya lebih tertumpu kepada aktiviti penyelesaian masalah. Terdapat sekurang-kurangnya tiga faktor utama yang mempengaruhi penguasaan matematik seseorang pelajar (Flansburg, 1994) :
  • Strategi am dalam operasi tambah, tolak, darab dan bahagi.
  • Ingatan (memory)
  • Latihan dan amalan yang berterusan
  Laman ini adalah dipetik dari laman web www.aplusmath.com yang mana di dalamnya terkandung latihan-latihan matematik. Melalui laman web ini pengunjung boleh membuat latihan sama ada dalam talian(online) ataupun luar talian iaitu dengan mencetak latihan yang diberi. Ia berguna untuk guru dan juga murid-murid.

  Oleh yang demikian, gunakanlah layari laman web ini untuk menguji kemahiran anda dan juga sebagai latihan. Untuk melayarinya klik laman web di bawah.

  Untuk latihan Operasi Tambah. Sila klik:
  Lembaran Kerja (Cetakan)
  Latihan (Addition Homework Helper)

  _______________________________  KUIZ MATEMATIK ONLINE

            
   Kuiz Matematik Edisi Bahasa Melayu Selamat mencuba ...


  Permainan yang menyeronokkan untuk kanak-kanak. Pelajari tentang menambah dengan melengkapkan cabaran interaktif yang menyeronokkan yang melibatkan membina slaid air dengan bahagian-bahagian panjang betul. Gunakan dua nombor tambah dengan jumlah yang betul dan lihat jika anda dapat menyiapkan aktiviti tanpa membuat sebarang kesilapan. 


  Memahami asas-asas tambah dan tolak dengan permainan matematik ini. Adakah anda berusaha gigih untuk mencari jawapan dan menyelesaikan masalah matematik. Sila cuba permainan ini.


  Permainan matematik ini mudah dan sesuai untuk kanak-kanak di sekolah. Membantu meningkatkan kemahiran tambah anda dengan menjawab pelbagai atau masalah matematik.Gunakan tetikus anda untuk berinteraksi dengan permainan dengan mengklik dan mengheret jawapan yang betul kepada kawasan yang sesuai. Selesai peringkat dengan melengkapkan soalan-soalan dalam had masa yang ditetapkan dan bergerak ke tahap yang lebih sukar. 


  Permainan ini menyeronokkan kerana ia mengiktiraf tulisan tangan anda. Anda perlu menulis ketika memasukkan jawapan anda dengan tetikus. Selesaikan semua 10 soalan dan periksa berapa banyak mata yang anda dapat.


  Plupon adalah permainan yang hebat yang menggabungkan kemahiran matematik anda dengan elemen-elemen penyelesaian masalah dan logik yang menyeronokkan. Permainan ini sangat pantas kerana ia akan mendorong kepada tindak balas anda kepada had masa. Oleh kerana nombor-nombor akan jatuh dari skrin, anda dikehendaki melakukan beberapa mental aritmetik yang cepat dengan menambah 3 bola bersama-sama. Jumlah hasil tambah ketiga-tiga bola ialah 10. Cepat klik pada kombinasi nombor-nombor seperti 2, 3 dan 5 dan lihat mereka hilang. Pindah ke tahap yang lebih sukar untuk meningkatkan skor anda dan nikmati aktiviti yang menyeronokkan ini.


  Klik pada nombor yang pelbagai dan tambah nombor bersama-sama supaya jumlahnya sama dengan nombor yang diberikan di bahagian bawah skrin. Jawab soalan-soalan dengan cepat untuk menerima mata bonus tetapi berhati-hati kerana apabila anda melakukan kesilapan bermakna anda perlu memulakan permainan semula.
  _________________________________


  LEMBARAN KERJA

   

   ❤❤❤KALAU SUKA LIKE...JANGAN LUPA KOMEN TAU...TQ❤❤❤

   Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...